Optimera, justera och indexera webbsida på Google - kontrollera alla parametrar

SEO – Optimera, justera och indexera för att toppa Google

När en webbsida försvinner från Google – optimera, justera och indexera

SEO – En tidningssajt, som i många år har toppat Googles förstasida på tidningens relevanta sökord, försvann i somras helt från Google, troligen på grund av sämre responsivitet och en hel del andra faktorer. Min handledare under min praktikperiod (LIA1); Olle Zettergren och jag undersökte, optimerade och justerade webbsidan med hjälp av kod, Screaming Frog, Search Console och andra verktyg. Genom att just optimera, justera och indexera lyckades vi få tillbaka sajten igen upp på Googles första sida.Tidningssajten fick dessutom, tack vare Olle Z, 100/100 i Pineberrys test av hur en sida ligger till på ett specifikt och relevant sökord. Men så! helt plötsligt försvann webbsidan på nytt från Google. Vi fick denna varning; ’Det går inte att läsa in egendomens standardwebbadress http://…. Kontrollera att alla delar i webbadressen är korrekta’. Vi hade inte ändrat någonting på webbsidan och förstod inte till en början vad som hade hänt. Det var bara att sätta igång att härleda, söka och prova olika vägar, inte minst ställa frågor på otaliga forum som är mycket tidsödande. Till slut! När vi väl kom på vad som var problemet, var det ganska enkelt att åtgärda.

SEO – problemet löst – optimera, justera och indexera

Problemet var helt enkelt att ’propertyn’ www….se var 301 permanently redirectad till http://…se . Det är inget konstigt i sig att omdirigera en webbisda till en annan URL, just för att täcka upp båda varianter av en webbadress exempelvis; www.arla.se och http://arla.se. Jag tror många sajter gör så. Tidningssajten Google Analytics-konto och framför allt Search Console konto var registrerat enkom på www…se (ej http://) Detta har Google inte reagerat på tidigare, men av någon anledning slog Google bakut nu och sajten försvann. Till slut efter några kod och alternativ-vändor, optimerande, justerande och indexerande registrerade vi också http://…se – sajten i Search Console och renderade om sajtens alla statiska sidor i ’Fetch as Google’-funktionen. Vips! Peppar, peppar… så var tidningssajten tillbaka på sin plats hos Google. Vi håller i hatten och alla tummar, inte minst ’jinxa’ i onödan, men nu ligger sajten precis under Wikipedia. Sök på ordet ’automation’ och kontrollera för säkerhets skull. 🙂

Tipsar om två suveräna verktyg som du inte kan vara utan – Screaming Frog och SEO Spyglass

Viktiga SEO verktyg - Svcreaming Frog och SEO Spyglass
SEO Spyglass och Screaming Frog

Vad är SEO Spyglass

SEO spyglass Visar rank och analyserar varför olika sidor hamnar på den plats de gör. Verktyget hjälper dig också att analysera dina konkurrenters webbplatser och ger en inblick i hur de kan ha optimerat dem.

Vad är Screaming Frog

Med Screaming Frog får man upp en lista på sina interna URL:er. Det går att sortera och få information om interna länkar, externa länkar, svarskoder, sidtitlar, meta desc, meta keywords med mera. Analysen går snabbt att göra. Man kan på en gång få en bra överblick över vilka ändring som behöver göras på sajten man analyserar. Läs mer eller besök screamingfrog.co.uk/seo-spider/ för att ladda ner verktyget.

2 tankar om “SEO – Optimera, justera och indexera för att toppa Google”

Kommentarer är stängda.