En Magento2 E-Commerce – RetroCrafts examensarbete

Ett examensarbete i Magento2 – RetroCrafts on-line store

I min utbildning som webbutvecklare för E-handel ingick att bygga ett stort eget projekt – EXAMENSARBETET. Jag har byggt en e-handel i Magento2. Ladda ner dokumentationen för examensarbetet här

Fokus var, för mig, att utveckla en webbplats som e-handel med de verktyg, CMS, i detta fallet Magento2 och de kodspråk som vi har läst och lärt oss under utbildningen. Målet var att så långt som möjligt slutföra och sjösätta en fullt fungerande e-handel med flera språksidor. Att, om tid fanns under projekttiden, sökordsoptimera, indexera och marknadsföra butiken enligt de verktyg och kunskaper som vi har fått med från kurserna i nämnda ämnen.

Välkommen till RetroCrafts - On-line store retro and vintage RETRO ...
RetroCrafts produktsida för keramik. Folkhemmet keramik och FatLava – West German Art Pottery

SYSTEMVAL, KRAV, BEGRÄNSNINGAR OCH MÅLPLATTFORMAR

RetroCrafts är byggt i CMS Magento2, Jag valde Magento2 för att jag verkligen vill prova hur det är att bygga i ett komplext och stort system. Att helt enkelt få den erfarenheten, trots att vi bara har läst en 2-veckors  kurs i Magento. Magento2s fördelar är att det är en ’open-source’ och är gratis att hämta hem. Det är ett komplext system som innehåller möjligheter att skapa 1. stores, olika 2. websites (så många som du vill i ett system) stores (varje webbsite kan ha flera stores för exempelvis återförsäljare och slutkund) och slutligen olika 3. views (för exempelvis olika språk) Magento2 har dessutom ett fullt utbyggd produkt- , sälj- och marknadsföringssystem.

Produktsidor och checkout

RetroCrafts produktsida med Paypal som betalningslösning
RetroCrafts produktsida med Paypal som betalningslösning i ett Sandbox-konto ännu så länge.

RetroCrafts webbsida är uppbyggd kring de fyra stora huvudkategorierna, produktområden, keramik, metall, textil och trä. Det ligger ytterligare två sido-områden, kategorier på webbsidan; glas & porslin och kuriosa. Inom dessa huvudkategorier ligger det ett större antal underkategorier som typ av metall, keramik textil, formgivare, period osv osv. Hur den strukturen ser ut, beskriver jag lite längre ner. Magento2 och Paypal är partners. Genom att ange en Paypal-API-nyckel i Magento2s adminpanel kopplas den betallösningen på. Jag har plockat ut kodfilerna för Paypal-lösningen och gått igenom dem. Dessa är specificerade och uppladdade i GitHub. Paypal-lösningen är nu påkopplad till Sandbox-konto och kan därmed testköras.

Vad det gäller övriga betallösningar är få färdig-utvecklade för Magento2. Klarna exempelvis hänvisar till Nordic Webteam som har utvecklat en färdig plug-in/modul för Magento2 (se mejlsvar lite längre ner. Den kan man använda när man har tecknad ett komplett Klarna-avtal. Jag har i nuläget valt att inte göra det av två anledningar; 1. Allt måste vara klart i RetroCrafts och ha testkörts ordentligt innan registrerar en kostsam betallösning som Klarna. 2. Om jag använder Nordic Webteams lösning, har jag inte utfört något på egen hand vad det gäller att koda detta. Andra betallösningar som Dibs, Mondido har valt att avvakta en lösning för Magento2, då systemet i nuläget innehåller en hel del buggar. Stripe har en lösning, men den fungerar inte friktionsfritt. På denna punkt, hade jag velat kunna fråga en handledare om hur jag ska lösa
detta på bästa sätt. Ytterligare betalsystem som jag har undersökt; Mondido, Payson och Payex.

Samtliga nämnda betal-lösningsleverantörer är genomlysta för detta webb-projekt.