Bra böcker för webbutveckling.

De 9 bästa böckerna för webbutveckling – GRATIS TIPS!

it-bloggar.se

Books for Web Cooks – Läsa eller koda?

Läsa eller koda? Eller båda. Det sistnämnda så klart. Det finns en hel uppsjö av olika böcker om webbutveckling, SEO och Google Analytics. Tjocka som tegelstenar, riktiga kioskvältare och sömnpiller. Här är böckerna som har hjälpt mig under mitt första studieår ’Webbutveckling för E-handel’. Har jag lärt mig allt i dessa böcker? – O’ nej, långtifrån. Däremot är de ett suveränt stöd att luta sig mot när man behöver repetera kodstruktur, loopar, booleans, datatyper, Ajax, JSON, databaser, mySQL och allt som hör till kodning, webb och SEO..

De 9 bästa böckerna för webbutveckling – GRATIS TIPS!

  1. Java – steg för steg av Jan Skansholm. Förklarar grunderna i JAVA (som bygger på C och C++). Suverän för att den är på svenska och är lätt att greppa och förstå.
  2. Java – A Beginner´s Guide av Herbert Schild. Bibeln för java-nybörjaren. Den är skriven i den typiska ’Hi Pal’-stilen som många amerikanska manual författare kör. Många gillar det, men jag tycker att det kan bli lite väl ’snackeli-snack’. I vilket fall, den har en bra struktur och kodexempel.
  3. Webbutveckling med PHP och MySQL av Montathar Faraon. Den här boken är helt suverän! Den förklarar grunderna i PHP och databaser – mySQL. Liten och behändig. Perfekt för att lära sig grunderna.
  4. PHP and MySQL Web Developement av Luke Welling & Laura Thomson. Detta är en jättebibel. Bra på många sätt. Här kan du lära dig steg för steg hur man bygger upp en stor webbsite med alla funktioner och databaser. En stor nackdel i boken är att databaskopplingarna inte är baserade på PDO (utan boken använder sig av mysqli_connect() ) Bokens många fördelar är att den går igenom objektsorienterad PHP, hur du bygger en shopping cart och mycket, mycket annat.
  5. DATABASTEKNIK av Thomas Padron-McCarthy & Tore Risch. Den här boken är ett ’måste’. Boken förklarar på ett mycket bra sätt datamodellering, hierarkier, ER-schema, relationsdatabaser. Skaffa denna bok!
  6. JavaScript & jQuery – the missing manual av David Sawyer McFarland. Här får du lära dig hur du skapar interaktiva element och gör din webbsida levande med hjälp av jQuery. Boken lär dig hur du går bakom browsern med hjälp av AJAX. Hur man uppdaterar sidor utan att ’reloada’. Den lär dig hur man skapar enkla applikationer steg-för-steg med jQuery och UI widgets och mycket, mycket mer.
  7. The Art of SEO – Mastering Search Engine Optimization av Eric Enge, Stephan Spencer and Jessie C.Stricchiola. Den här boken är mycket bra som referenslitteratur och beskriver sökbeteenden i sökmotorerna (Google, BING, Youtube osv) På vilket sätt kan du ta fram relevant innehåll som intressant för just din målgrupp. För en webbutvecklare är det bra att ha kunskap om detta redan när man planerar och bygger en sajt.
  8. Learning Google AdWords and Google Analytics av Benjamin Mangold. Den här boken lär dig olika tekniker och tips om hur man använder Google Adwords och Google Analytics. Boken ger dig koll på Multi Channel Funnel Reports, tolka analytics-rapporter för att förbättra webbsidor och marknadsföring, Tag Manager och mycket, mycket mer. Kombinera läsningen med Analytics Academy så ’scorar du full pott!’
  9. Handbok i e-postmarknadsföring – Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat av Apsis. Boken lär dig hur du jobbar rätt med e-postmarknadsföring. Perfekt lathund som är liten och behändig som får plats i fickan eller bredvid tangentbordet.